17.   Itara Opettaja


Kusuda niminen nuori lääkäri tapasi yliopisto ystävänsä, joka oli opiskellut Zen filosofiaa. Nuori tohtori kysyi häneltä mitä Zen oli.

"En pysty kertomaan sinulle mitä se on," ystävä vastasi, "mutta yksi asia on varmaa. Jos ymmärrät Zeniä et pelkää kuolemaa."

"Sehän on hyvä," sanoi Kusuda. "Minä kokeilen sitä. Mistä voin löytää opettajan?"

"Mene mestari Nan-in luokse," ystävä kertoi hänelle.

Joten Kusuda meni Nan-in luokse vierailulle. Hänellä oli mukanaan pitkä tikari koska hän halusi selvittää olisiko opettaja todellakin peloton kuoleman edessä.

Kun mestari Nan-in näki Kusudan hän huudahti: "Terve ystävä. Kuinka voit? Emme ole tavanneet pitkään aikaan!"

Tämä hämmensi Kusudan, joka vastasi: "Me emme ole tavanneet aiemmin."

"Niinpä onkin," vastasi Nan-in. "Sekoitin sinut toiseen lääkäriin joka opiskelee täällä."

Tämän häkellyttävän tapaamisen vuoksi Kusuda menetti mahdollisuutensa koetella mestaria, joten hän kysyi vastentahtoisesti että saisiko hän opiskella.  

Nan-in sanoi: "Zen:in harjoittaminen ei ole hankalaa. Jos olet lääkäri kohtele potilaitasi ystävällisesti. Sitä on Zen."

Kusuda vieraili Nan-in luona kolme kertaa. Joka kerralla Nan-in kertoi hänelle saman asian. "Lääkärin ei pitäisi tuhlata aikaansa täällä. Mene kotiisi ja huolehdi potilaistasi."

Kusudalle ei selvinnyt miten moinen opiskelu voisi poistaa kuolemanpelon. Joten neljännellä vierailullaan hän valitti: "Minun ystäväni kertoi minulle että oppiessaan Zeniä oppilas menettää kuolemanpelkonsa. Joka kerta kun tulen tänne sinä neuvot minua pitämään huolta potilaistani. Minä tiedän tämän jo, ja jos tämä on sitä sinun niin kutsuttua Zeniä niin minä en vieraile luonasi enää."

Nan-in hymyili ja taputteli tohtoria."Olen ollut sinulle liian ankara. Haluan antaa sinulle koanin." Hän näytti Kusudalle Joshun Mu:n työstettäväksi; se on ensimmäinen mieltä valaiseva ongelma Portiton Portti (The Gateless Gate) nimisessä kirjassa.

Kusuda pohti tätä of Mu:n (Ei-mitään) ongelmaa kaksi vuotta. Lopulta hän uskoi päätyneensä mielenvarmuuteen asiasta. Mutta hänen opettajansa sanoi:"Et ole vielä sisäistänyt sitä."

Kusuda jatkoi keskittyneesti vielä puolitoista vuotta. Hänen mielensä tuli rauhalliseksi. Ongelmat katosivat. Ei-mistään tuli totuus. Hän hoiti potilaitaan hyvin ja tietämättään oli vapaa elämän ja kuoleman huolista. 

Kun hän sitten jälleen vieraili Nan-in luona, hänen vanha opettajansa vain hymyili.