51.   Hapan Miso

Bankein luostarin kokkimunkki Dairyo päätti pitää hyvää huolta vanhan opettajansa terveydestä ja tehdä hänelle vain tuoretta misoa, soijapaputahnaa johon sekoitettiin viljaa ja hiivaa ja joka alkoi usein käymään. Bankei kysyi huomatessaan että hänelle tarjottiin parempaa misoa kuin oppilailleen :" Kuka on kokkina tänään?"

Dairyo lähetettiin hänen puheilleen. Bankei sai tietää että ikänsä ja asemansa vuoksi hänen pitäisi syödä vain tuoretta misoa. Joten hän sanoi kokille :" Siis olet sitä mieltä että minun ei pitäisi syödä ollenkaan." Tämän sanottuaan hän meni huoneeseensa ja lukitsi oven.

Dairyo istui oven ulkopuolella ja pyyteli anteeksi opettajaltaan. Bankei ei vastannut. Seitsemän päivän ajan Dairyuo istui ulkopuolella ja Bankei sisällä.

Lopulta epätoivoissaan yksi seuraajista huusi kovalla äänellä Bankeille :" Sinä saatat voida hyvin vanha opettaja, mutta tämän nuoren oppilaan täällä täytyy syödä. Hän ei voi olla syömättä ikuisesti!"

Sen kuultuaan Bankei avasi oven. Hän hymyili. Hän sanoi Dairyolle :" Vaadin saada syödä samaa ruokaa kuin vähäisin seuraajani. Kun sinusta tulee opettaja en halua sinun unohtavan tätä."