58.   Kivisen Buddhan Pidättäminen

Eräs kauppias jolla oli 50 rullaa puuvillatarpeita olkapäillään pysähtyi lepäämään päivän kuumuudelta suojaan jossa seisoi suuri kivinen Buddhapatsas. Siihen hän nukahti ja herättyään kaikki hänen kauppatavaransa olivat kadonneet. Hän ilmoitti asiasta heti poliisille.

Tuomari nimeltään O-oka vastasi oikeuden tutkimuksesta. "Tuon kivisen Buddhan on täytynyt varastaa tavarasi," päätti tuomari. "Hänen on tarkoitus kantaa huolta ihmisten hyvinvoinnista, mutta on epäonnistunut suorittamaan pyhän velvollisuutensa. Pidättäkää hänet." 

Poliisi pidätti kivisen Buddhan ja kantoi sen oikeussaliin. Äänekäs ihmisjoukko seurasi patsasti kiinnostuneena siitä minkälaisen rangaistuksen tuomari määräisi.

Kun O-oka nousi tuomarinistuimelle torui hän riehakasta kuulijakuntaa. "Millä oikeudelle te esiinnytte oikeuden edessä nauraen ja laskien leikkiä tuohon tapaan? Te halvennatte tätä oikeutta ja ansainneet sakkoja ja vankeutta."

Kansa kiirehti pyytelemään anteeksi."Minun täytyy määrätä teille sakot," sanoi tuomari, "mutta vapautan teidät niistä jos jokainen teistä tuo yhden rullan puuvillatarpeita tuomioistuimelle kolmen päivän kuluessa. Kuka tahansa joka laiminlyö tämän pidätetään." 

Kauppias tunnisti nopeasti erään kansanjoukon tuomista puuvillarullista omakseen ja tällä tavalla varas saatiin helposti selville. Kauppias sai kauppatavaransa takaisin ja sakkoina määrätyt puuvillarullat palautettiin ihmisille.