74.   Todellinen Tapojen Parannus

Ryokan oli omistanut elämänsä Zenin tutkiskelulle. Eräänä päivänä hän sai kuulla että hänen veljenpoikansa, sukulaisten nuhteluista huolimatta, käytti rahojaan kurtisaanin palveluksien ostamiseen. Koska veljenpoika oli ottanut Ryokanin paikan perheen omaisuuden hallitsijana ja nyt tämä omaisuus oli vaarassa tulla haaskatuksi, sukulaiset pyysivät Ryokania tekemään jotain asian hyväksi. 

Ryokan oli matkustanut pitkän matkan vieraillakseen veljenpoikansa luona, jota hän ei ollut nähnyt moneen vuoteen. Veljenpoika vaikutti ilahtuneelta saadessaan tavata setänsä jälleen ja pyysi tätä jäämään yökylään. 

Ryokan istui meditoiden koko yön. Ollessaan aikeissa lähteä aamulla hän sanoi nuorelle miehelle: "Minun täytyy olla tulossa vanhaksi kun käteni vapisevat näin paljon. Auttaisitko minua sitomaan sandaalini nauhat?"

Veljenpoika auttoi häntä kernaasti."Kiitos," sanoi Ryokan lopuksi, "Näethän, ihminen vanhenee ja tulee heikommaksi päivä päivältä. Pidä hyvää huolta itsestäsi." Sitten Ryokan lähti mainitsematta sanaakaan kurtisaanista tai sukulaisten valituksista. Mutta siitä aamusta lähtien veljenpoika lopetti omaisuuden haaskaamisen.