77.   Ei Mieltymystä Tuhkaan

Zengetsu, T'ang dynastian aikainen mestari, kirjoitti seuraavan ohjeina oppilailleen:

Todellisen Zen opiskelijan tapa on elää maailmassa kuitenkaan muodostamatta mieltymystä maailman tuhkaan.

Kun näet hyviä tekoja tehtävän kannusta itseäsi seuraamaan tekijän esimerkkiä. Kuullessasi jonkun toisen virheestä, neuvo itseäsi olemaan toistamatta sitä.

Vaikka olisit yksin pimeässä huoneessa, ole kuin olisit ylevän vieraan seurassa. Osoita tuntetasi, mutta elä enempää kuin on ominaista todelliselle luonnollesi.

Köyhyys on aarteesi. Älä ikinä vaihda sitä helppoon elämään. 

Ihminen voi vaikuttaa tyhmältä olematta sellainen. Hän saattaa vain vaalia viisauttaan varoen.

Hyveet ovat itsekurin hedelmiä ja eivät tipu taivaasta itsestään niinkuin vesi tai lumi.

Vaatimattomuus on kaikkien hyveiden perusta. Anna naapureidesi löytää sinut sen sijasta että toisit itsesi heille tunnetuksi.

Jalomielinen sydän ei koskaan vaadi itseään esille. Sen sanat ovat harvinaisia kuin jalokivet, harvoin ilmaistuja ja erittäin arvokkaita.

Vilpittömälle oppilaalle jokainen päivä on onnekas päivä. Aika kuluu, mutta hän ei koskaan jää jälkeen. Häntä eivät liikuta kunnia tai häpeä.

Rajoita itseäsi, älä ikinä muita. Älä keskustele oikeasta ja väärästä.

Jotkut asiat joita nykyään pidetään oikeina, on uskottu olevan väärin useiden sukupolvien ajan. Koska oikeamielisyyden arvon tunnistamiseen voi kulua vuosisaroja ei ole mitään tarvettaa janota välitöntä ymmärrystä. 

Elä tarkoituksenmukaisesti ja jätä tuloksien määrittely universumin suuren lain harteille. Vietä jokaista päivää rauhallisesti mietiskellen.