60.   Tunneli

Zenkai, samurain poika, matkusti Edoon ja sai siellä paikan korkean virkamiehen palveluksessa. Hän rakastui virkamiehen vaimoon ja jäi kiinni. Itsepuolustukseksi hän surmasi virkamiehen. Sitten hän karkasi vaimon kanssa.

Heistä molemmista tuli myöhemmin varkaita. Mutta naisesta tuli niin ahne että Zenkai sai tarpeekseen. Lopulta, jätettyään hänet, hän matkasi kaukaiseen Buzenin provinssiin, jossa hänestä tuli vaeltava kerjäläinen.

Hyvittääkseen menneisyytensä Zenkai päätti suorittaa jonkin hyvän teon elinaikanaan. Tietäen vaarallisesta tiestä erään jyrkänteen yli, joka oli aiheuttanut monien ihmisten kuoleman ja loukkaantumisen, hän päätti kaivaa tunnelin vuoren läpi siltä kohtaa. 

Kerjäten ruokaa päivisin, kaivoi Zenkai tunneliaan öisin. Kolmenkymmenen vuoden kuluttua tunneli oli 2,280(n. 684m) jalkaa pitkä, 20(n. 6m) jalkaa korkea ja and 30(n. 9m) jalkaa leveä.

Kaksi vuotta ennen kuin työ oli valmis, hänen surmaamansa virkamiehen poika, joka oli taitava miekkamies, sai tietää Zenkain olinpaikan ja tuli aikomuksenaan surmata hänet kostoksi.

"Annan henkeni käsiisi vapaaehtoisesti," sanoi Zenkai. "Anna minun saattaa työni päätökseen. Kun se valmistuu saat tappaa minut."

Joten poika odotti. Useita kuukausia kului ja Zenkai jatkoi kaivamista. Poika kyllästyi tekemättömyyteen ja alkoi auttaa kaivamisessa. Kun hän oli auttanut yli vuoden ajan oppi hän ihailemaan Zenkain vahvaa tahtoa ja luonnetta. 

Lopulta tunneli oli valmis ja ihmiset pystyivät käyttämään sitä ja matkustamaan turvallisesti. 

"Nyt leikkaa pääni irti," sanoi Zenkai. "Työni on tehty."

"Kuinka voisin katkaista oman opettajani kaulan?" Kysyi nuorempi mies kyyneleet silmissään.