43.   Zen Kerjäläisen Elämässä

Tosui oli aikansa tunnetuimpia Zen opettajia. Hän oli majaillut useissa temppeleissä ja opettanut useissa provinsseissa.

Hänen viimeksi vierailemaansa temppeliin oli kerääntynyt niin paljon oppilaita että Tosui sanoit heille vetäytyvänsä luennoinnista kokonaan. Hän neuvoi kuulijoitaan hajaantumaan ja menemään matkoihinsa. Sen jälkeen häntä ei enää nähty ihmisten ilmoilla.

Kolme vuotta myöhemmin eräs hänen oppilaistaan löysi hänet elelemässä kerjäläisten kanssa sillan alla Kiotossa. Hän anoi välittömästi  että Tosui opettaisi häntä.

"Jos pystyt siihen mitä minä teen edes muutaman päivän ajan,niin saatan opettaakin ," Tosui vastasi.

Niinpä entinen oppilas pukeutui kerjäläiseksi ja vietti päivän Tosuin kanssa. Seuraavana päivänä yksi kerjäläisistä kuoli. Tosui ja hänen oppilaansa siirsivät ruumiin keskiyöllä ja hautasivat sen vuorenrinteelle. Tämän jälkeen he palasivat suojaansa sillan alla.

Tosui nukkui loppuyön makeasti, mutta oppilas ei saanut unta. Aamun koittaessa Tosui sanoi: " Meidän ei tarvitse kerjätä ruokaa tänään. Kuolleella ystävällämme oli vielä hieman jäljellä." Mutta oppilas ei voinut syödä ruuanmurenaakaan.

"Sanoinhan ettet pysty elämään kuin minä," päätteli Tosui. "Mene pois täältä ja älä vaivaa minua enää uudelleen."