65.   Aaveen Nöyryytys

Nuori vaimo sairastui ja oli kuolemaisillaan. "Rakastan sinua niin paljon", hän kertoi aviomiehelleen. "En halua jättää sinua. Älä mene jälkeeni toisen naisen omaksi. Jos teet sen niin palaan aaveena ja aiheutan sinulle loputtomasti harmia. 

Pian vaimo kuoli. Aviomies kunnioitti hänen toivomustaan kolmen kuukauden ajan, mutta tapasi sitten toisen naisen ja rakastui. He menivät kihloihin

Heti kihlautumisen jälkeen miehelle ilmestyi aave joka yö syyttäen häntä lupauksensa pettämisestä. Aave oli ovela. Se kertoi täsmälleen mitä miehen ja hänen uuden rakkaansa välillä oli tapahtunut. Aina kun mies antoi kihlatulleen lahjan, se kuvaili sen tarkasti. Se toisti jopa heidän päivisin käymänsä keskustelut ja tämä järkytti miestä niin paljon ettei hän saanut unta. Hänet neuvottiin kääntymään kylän lähellä asuvan zen mestarin puoleen. Lopulta, epätoivoissaan mies meni pyytämään tältä apua.

"Aiemmasta vaimostasi tuli aave ja hän tietää kaiken mitä teet", sanoi mestari. "Mitä tahansa sanot tai teet, mitä tahansa annat rakkaallesi, hän tietää sen. Hänen täytyy olla viisas aave. Sinun pitäisi arvostaa tuollaista henkeä. Seuraavan kerran kun se ilmestyy niin neuvottele sen kanssa. Kerro sille että hän tietää niin paljon että et voi salata häneltä mitään, ja että jos hän antaa vastauksen yhteen kysymykseen niin lupaat rikkoa kihlauksesi ja pysyä naimattomana.

"Mikä on se kysymys jonka kysyn häneltä?" Kysyi mies..

Mestari vastasi: "Ota kourallinen soijapapuja ja kysy häneltä kuinka monta papua sinulla on kädessäsi. Jos se ei pysty vastaamaan oikein niin tiedät että aave on vain mielikuvituksesi tuotetta ja ei vaivaa sinua enää."

Seuraavana yönä kun aave ilmestyi mies imarteli sitä ja sanoi sen tietävän kaiken.

"Tosiaankin," vastasi aave, "ja tiedän myös että puhuit tänään zen mestarin kanssa."

"No kun tiedät niin paljon," sanoi mies vaatien, "kerro montako papua minulla on kädessäni!"

Paikalla ei ollut enää aavetta vastaamaan kysymykseen.