67.   Mitä sinä teet! Mitä sinä puhut!

Nykyisin puhutaan paljon turhaan mestareista ja heidän oppilaistaan ja siitä miten tiettyjen mestareiden lempioppilaat ovat perineet heiltä oikeuden opettaa totuuden seuraajilleen. Zeniä täytyy tietysti opettaa tällä tavalla, sydämestä sydämiin, ja ennen tässä todella onnistuttiinkin. Hiljaisuus ja nöyryys hallitsivat ammattimaisuuden ja itsensä korottamisen sijaan. Hän joka sai tällaista opetusta piti asian omana tietonaan jopa yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Se tuli esille vasta joku toinen sai selville omien tarpeidensa kautta että todellinen mestari oli saatavilla ja että hän oli saanut tällaista opetusta. Jopa silloinkin nämä tilanteen tapahtuivat erittäin luontevasti ja opetus saattoi alkaa omilla ehdoillaan. Missään tapauksessa opettaja ei edes väittänyt olevansa Sen-ja-Sen-mestarin seuraaja. Tällaiset väitteet osoittautuivat usein vääriksi.

Zen mestari Mu-nan:lla oli vain yksi jatkaja työlleen. Hänen nimensä oli Shoju. Kun Shoju oli opiskellut Zeniä perinpohjaisesti, kutsui Mu-nan hänet huoneeseensa. "Olen tulossa vanhaksi," hän sanoi, "ja niin pitkälti kuin tiedän, Shoju, sinä olet ainoa joka voi jatkaa näiden oppien opettamista. Tässä on kirja. Se on kulkenut mestarilta mestarille seitsemän sukupolven ajan. Olen myös lisännyt siihen useita kirjoituksia parhaan taitoni mukaan. Kirja on erittäin arvokas ja minä ojennan sen sinulla merkiksi siitä että olet minun seuraajani."

"Jos kirja on kerran niin tärkeä, niin ehkä sinun olisi parasta pitää se," Shoju vastasi. "Sain Zen opetuksesi lukematta ja olen tyytyväinen siihen juuri sillä tavalla."

"Tiedän sen," sanoi Mu-nan. "Joka tapauksessa, mestarit ovat jatkaneet tätä työtä seitsemän sukupolven ajan, joten voit pitää sen merkkinä saamastasi opista. Tässä."

Parivaljakko sattui puhumaan hiilipannun äärellä. Heti kun Shoju sai kirjan käsiinsä hän työnsi sen palaviin hiiliin. Hänellä ei ollut tarvetta omaisuudelle.

Mu-nan, joka ei ollut koskaan suuttunut aiemmin, huusi: "Mitä sinä teet!"

Shoju huusi takaisin: "Mitä sinä puhut!"